Ionische vloeistof verwijdert glycerol

Een ionische vloeistof op basis van cholinechloride, beter bekend als vitamine B4, vormt een effectief extractiemiddel voor glycerine in biodiesel. Dat stelt hoogleraar Andrew Abbott, van de universiteit van Leicester.

Een ionische vloeistof is in feite een organisch zout dat bij kamertemperatuur vloeibaar is. Meestal gaat het daarbij om exotische verbindingen die veel te duur zijn voor commerciële toepassing. Cholinechloride wordt echter nu al met duizenden tonnen tegelijk geproduceerd. Op zijn website claimt Abbott dat dit voor het eerst grootschalige processen met ionische vloeistoffen mogelijk maakt.

Glycerol ontstaat bij de verestering van plantaardige oliën tot biodiesel, en moet verwijderd worden om schade aan de motor te voorkomen. Daar bestaan al processen voor. Maar volgens Abbott is zijn ionische vloeistofextractie ‘groener’ omdat ze minder afval geeft. De vloeistof kan namelijk worden hergebruikt .

De universiteit is inmiddels een joint venture genaamd Scionix aangegaan met fijnchemiebedrijf Whyte Chemicals, om de ionische vloeistoffen te commercialiseren.

bron: University of Leicester

Onderwerpen