Ethidynestradiol.

De bewering dat de hormonen in drink- en oppervlaktewater afkomstig zijn uit anticonceptiepillen is veel te kort door de bocht. Andere bronnen leveren een vele malen grotere bijdrage, zo concluderen onderzoekers van de University of California (San Francisco) na analyse van 82 eerdere onderzoeken op dit gebied.

In Environmental Science and Technology schrijven ze dat ethinylestradiol, het meest gebruikte synthetische hormoon in anticonceptiva, waarschijnlijk goed is voor minder dan één procent van de totale hormoonuitstoot van het Amerikaanse volk.

 

Andere bronnen zijn hormoonvervangende therapie (waar 43 miljoen receptjes per jaar voor worden uitgeschreven, terwijl slechts 11 miljoen Amerikanen aan de pil zijn), natuurlijke menselijke hormonen, en estrogenen die door boerderijdieren worden geproduceerd. Dat laatste vormt een signioficante bijdrage, vooral omdat dierlijk afvalwater in de VS ongezuiverd wordt geloosd.

 

Zelfs plantaardige hormonen komen in vrij grote hoeveelheden in het water terecht, onder meer door toedoen van biodiesel- en sojamelkfabrieken.

 

Of deze alternatieve hormoonvervuiling minder schadelijk isvoor vissen dan wat er in een anticonceptiepil zit, blijft intussen onduidelijk.

 

bron: American Chemical Society

Onderwerpen