Een Amerikaans bedrijf heeft 5 miljoen dollar uitgeloofd voor het beste idee om een overjarige houtgestookte elektriciteitscentrale om te toveren in een uithangbord voor progressieve biomassatechnologie. Iedereen mag meedoen aan deze DownEast Power Company Biomass Engineering Prize Competition, zo laten de organisatoren weten.

Volgens de internetdenktank Hypios, die de competitie begeleidt, is een dergelijke wedstrijdconstructie “simpelweg één van de meest efficiënte en aantrekkelijke mechanismen voor de fast-track ontwikkeling van vernieuwende oplossingen.”

 

De centrale in kwestie staat in Deblois, Maine. Uit een oude aanvraag voor een milieuvergunning valt op te maken dat hij in 1988 is gebouwd om turf, zaagsel en houtsnippers te verstoken. Het vermogen bedraagt 24,8 MW.

 

De eigenaar, Worcester Energy, kon vorig jaar zijn schulden niet meer aflossen, waarna de installatie voor 6 miljoen in handen kwam van een van de schuldeisers. Vervolgens schijnt de DownEast Power Company LLC speciaal te zijn opgericht om het ding op te knappen.

 

Een audit leerde echter dat er met commercieel beschikbare retrofit-technieken niets fatsoenlijks meer van te maken valt.

 

Via de wedstrijd hoopt DownEast Power nu creatieve geesten aan het werk te zetten om een oplossing te bedenken die de elektriciteitsopwekking in Deblois weer duurzaam maakt en die ook nog betaalbaar is. Het bedrijf staat wat dat betreft voor alles open.

 

Er wordt wel bij aangetekend dat die 5 miljoen alleen wordt uitbetaald als de winst op de gemoderniseerde elektriciteitsproductie dat mogelijk maakt.

 

bron: Hypion

Onderwerpen