Met genen uit algen kun je planten zo ver krijgen dat ze lipiden opslaan in hun bladeren. Dat maakt de energie-opbrengst van de biomassa veel hoger, suggereren onderzoekers van Michigan State University in het komende nummer van het tijdschrift The Plant Cell.

Ze hebben het uitgeprobeerd met vijf verschillende algengenen, die ze in de modelplant Arabidopsis monteerden. Een van de vijf bleek het lipidengehalte van de bladeren inderdaad te verhogen. De onderzoekers toonden dat op originele wijze aan door de bladeren aan rupsen te voeren. Van gemodificeerde Arabidopsis werden die duidelijk vetter dan van gewone planten.

Dat laatste wijst er op dat je deze techniek niet alleen kunt gebruiken om planten meer biobrandstof te laten aanmaken, maar ook om de voedingswaarde te verhogen wanneer je er dieren mee voert. Of mensen, maar de kans bestaat dat die het niet lusten.

Van nature slaan de meeste planten die olie alleen in hun zaden op. De meeste biobrandstoffenresearch richt zich dan ook op het verhogen van de olie-opbrengst van die zaden. De bladeren er ook bij betrekken, is tamelijk uniek.

bron: Michigan State University

Onderwerpen