Lot Organon-faciliteiten in Oss in handen overheid

De overheid moet voldoende geld blijven steken in het cluster Life Sciences en Gezondheid (LSG). Anders gaat straks de stekker uit de R&D-faciliteiten van Schering-Plough (voorheen Organon) in Oss en kan het cluster helemáál wel inpakken, waarschuwt ex-Pharmingdirecteur Gerard van Beynum vandaag in het Financieele Dagblad.

Van Beynum verwijst naar de toespraak die Schering-Plough-ceo Fred Hassan onlangs hield bij de opening van een nieuwe productiefaciliteit in Oss. Hassan zei onder meer dat Nederland ‘interessant’ moet blijven voor biofarmaceutische bedrijven, ‘willen strategische beslissingen niet in het nadeel van ons land uitvallen’.

Volgens Van Beynum gaat dat ‘interessante’ er een beetje af nu de overheid de steun aan het cluster LSG begint af te bouwen. De eerste jaren was zo’n 400 miljoen euro per jaar beschikbaar, maar in 2011 is dat nog maar 150 miljoen en in 2013 nog maar 20 miljoen.

“Dat is niet het signaal waar Fred Hassan op zit te wachten”, aldus Van Beynum.

Bovendien staat Schering-Plough op het punt om te worden opgeslokt door het nog grotere Amerikaanse Merck-concern. Daardoor wordt Oss een nog kleiner radertje in het geheel, en misschien wel een niet zo erg onmisbaar radertje.

En het vervelende is dat andere Nederlandse lifescience-bedrijven, via intermediair BioConnection, eveneens afhankelijk zijn van de faciliteiten in Oss.

“voor het eind van het jaar worden belangrijke beslissingen over Oss verwacht. De overheid heeft nog tot die tijd om de juiste signalen af te geven”, aldus Van Beynum.

bron: FD

Onderwerpen