Met stip op 49 in Times-top 50

In de editie 2009 van het Times Higher Education Supplement (THES) heeft de Universiteit van Amsterdam de hoogste notering van alle Nederlandse universiteiten gehaald: een 49e plaats, gedeeld met Tsinghua University in Peking. Vorig jaar stond de UvA nog op 53.

Op nummer één eindigde Harvard, net als vorig jaar. Twee en drie werden Cambridge en Yale, die vorig jaar drie en twee waren. De hoogstgenoteerde niet-Engelstalige universiteit is de ETH in Zürich, op een gedeelde 20e plaats. De redactie tekent er bij aan dat de traditionele dominantie van de VS op universitair gebied begint te verminderen: op 4, 5 en 6 staat Britse universiteiten, en het Verre Oosten scoort ook steeds hoger op de lijst.

Tweede Nederlandse universiteit is Leiden, gestegen van 64 naar 60. Utrecht blijft derde maar zakte van 67 naar 70 en werd zo gepasseerd door de best geklasseerde Belgische universiteit, de K.U. Leuven, die van 72 naar 67 klom.

Van de Nederlandse universiteiten haalde verder alleen de TU Delft de top-100. Die zakte echter wel, van 78 naar 83.

Opvallend is verder dat in de top-50 van life sciences en biomedische wetenschappen geen enkele Nederlandse universiteit voorkomt. In de top-50 van natuurwetenschappen staat allen Utrecht, op een 35e plaats. In de top-50 van ingenieurswetenschappen staat Delft op 15, Eindhoven op 49 en Leuven op 50.

bron: THES

Onderwerpen