UU beste Nederlandse lifescience-onderzoeksplek

België is het beste land ter wereld om academisch onderzoek op het gebied van de life sciences te doen. De VS is het op een na beste onderzoeksland en Nederland staat op de zevende plaats, volgens een ranking van het tijdschrift The Scientist. Vorig jaar stond België nog op vijf, achter Canada, Israël, de VS en India.

Het bijbehorende lijstje van beste lifescience-onderzoeksuniversiteiten is opgesplitst in VS en niet-VS. De niet-VS-lijst wordt aangevoerd door Dalhousie University in Canada. De Universiteit Gent staat op zes en de Universiteit Utrecht op negen.

The Scientist baseert deze conclusies op een internet-enquête waar 2.072 academici uit de life sciences aan hebben meegedaan. Ze mochten allemaal zelf aangeven hoe goed ze hun werkonmstandigheden vonden, en welke factoren ze daarbij het zwaarst vonden wegen.

Voor de veiligheid zegt het tijdschrift er wel bij dat er een zeker vooroordeel in kan zijn geslopen, en dat niet eens is geprobeerd om te checken in hoeverre de resultaten statistisch significant zijn.

bron: UGent, The Scientist

Onderwerpen