Een lage dosis koolstofmonoxide is een prima kalmerend middel. Ziehier de reden dat de modale stadsbewoner niet gillend gek wordt van de drukte, de herrie en de rest van de uitlaatgassen, claimt Itzhak Schnell (Tel Aviv University) in het tijdschrift Environmental Monitoring and Assessment.

Schnell heeft simpelweg 36 gezonde vrijwilligers twee dagen laten rondlopen in het centrum van Tel Aviv. Daarbij werden voortdurend de omgevingstemperatuur, het geluidsniveau, het CO-gehalte van de atmosfeer en de heersende drukte op straat gemeten.

Tegelijk moesten de deelnemers bijhouden hoe gestrest ze zich voelden, wat werd geverifieerd aan de hand van hun hartslag.

Er kwam uit dat geluid de belangrijkste stressfactor is, maar ook dat de deelnemers kalmer leken te worden naarmate er meer CO in de lucht zat.

Op de moleculaire achtergronden gaat de publicatie niet in. Schnell is sociaal geograaf, geen chemicus. Maar het is al veel langer bekend dat CO in het menselijke lichaam een belangrijke rol speelt als signaalmolecuul, dus het zou zomaar kunnen dat hij gelijk heeft.

bron: American Friends of Tel Aviv University

Onderwerpen