Lichtmicroscoop tussen elektronenmicroscoop gepast

De Utrechtse natuurkundige prof. Hans Gerritsen heeft een optische microscoop bedacht die kan worden geïntegreerd in een elektronenmicroscoop. Je kunt een preparaat nu eerst bekijken tot de grens van wat optisch mogelijk is, en daarna met de elektronenmicroscoop inzoomen op hetzelfde punt. Microscopenbouwer FEI Company gaat het idee commercialiseren.

De lichtmicroscoop staat haaks op de elektronenmicroscoop. Het objectief heeft een diameter van slechts 7 mm, waardoor het precies tussen de poolschoenen van de elektronenmicroscoop past. Het preparaat bevindt zich op een draaiplaat die 90 graden kan omklappen, zodat je beurtelings met de ene of met de andere microscoop kunt kijken zonder telkens het vacuüm er af te hoeven halen.

De egcombineerde microscoop is ontwikkeld in het kader van een project van de Technologiestichting STW, die ook de valorisatie regelt. Op verzoek van FEI Company is het octrooi op naam van dat bedrijf gezet. Gerritsen en collega’s worden wél genoemd als uitvinders. Bovendien betaalt FEI een aio om op het project te zetten, en zijn er royalties per verkocht apparaat in het vooruitzicht gesteld.

bron: UU

Onderwerpen