Drie leidinggevenden van Chemie-Pack in Moerdijk komen vandaag (maandag) nog vrij. Voor de beschuldiging van ‘opzettelijke brandstichting’ is onvoldoende bewijs, zo oordeelde vanmiddag de rechtbank in Breda.

Gerard Spiering, de directeur van het begin februari op spectaculaire wijze afgebrande bedrijf, werd vorige week van zijn bed gelicht en opgesloten. Hetzelfde gebeurde met drie van zijn medewerkers. Het Openbaar Ministerie zei bewijs te hebben dat de heren de hand hadden gelicht met milieuvergunningen, en dat dát de reden was dat de brand zo uit de hand kon lopen.

Vrijdag bepaalde de rechter-commissaris dat het viertal het proces in vrijheid mocht afwachten. Dit weekend zouden ze vrijkomen. Maar drie van hen, waaronder Spiering, werden meteen opnieuw gearresteerd. Nog steeds volgens het Openbaar Ministerie zou uit de verhoren inmiddels zijn gebleken dat ze dermate roekeloos te werk waren gegaan dat de boel wel een keer in de hens moest vliegen. Ze hadden er nog net geen lucifer bij gehouden.

Na protest van hun advocaten, die klaagden over ‘een hoog intimiderend gehalte’, is het drietal nu dus toch vrijgelaten. De beschuldigingen blijven echter staan.

bron: NRC

Onderwerpen