In januari verschijnt het eerste nummer van Nature Catalysis, de jongste loot aan de Nature-stam. De eerste publicaties staan al online.

Nature Catalysis bestrijkt alles wat met heterogene, homogene en enzymkatalyse te maken heeft, van synthese en karakterisering van katalysatoren tot de opheldering van katalysemechanismes (met interessante bijdrages van de groepen van Bert Weckhuysen en Frank Hollmann) en toepassingen zoals milieukatalyse. De overlap met ChemCatChem lijkt wel heel erg groot; de winst zou kunnen zitten in het gemak waarmee Nature-redacties publicaties, die ze zelf niet willen hebben, onderling doorgeven.

 

Kunststof

In november presenteerden het Dutch Polymer Institute (DPI) en de Stichting Historie der Techniek de laatste hoofdstukken van The Plastics Revolution, een geschiedenis van kunststoffen in Nederland tussen 1945 en nu. Het is een fraaie, ouderwets-degelijke uitgave geworden, met een opvallend contrast tussen dat laatste deel over milieuvervuiling en hergebruik, en eerdere hoofdstukken over de jaren dat plastic puur als zegen werd gezien. De papieren editie kost € 40, maar met wat zoeken vind je alle delen op de DPI-site als gratis pdf.