Onder de titel ‘Bakeliet, wie kent het niet’ herdenkt de Kunsthal in Rotterdam tot en met 5 maart de Belg Leo Baekeland, die in 1907 de eerste bruikbare fenolformaldehydehars bedacht.

Getoond worden honderden bloempjes van industriële vormgeving uit de collectie van Reindert Groot, met een accent op de jaren 30 toen thermoharders een creatief hoogtepunt beleefden. Wie liever thermoplasten heeft, kan elders in de Kunsthal genieten van sculpturen van het lokale fenomeen Jules Deelder, samengesteld uit balpennen, cocktailroerders en andere spuitgietprullaria.

 

Eindhoven

In het kader van de BAD Award kregen dit voorjaar vier kunstenaars geld om, in samenwerking met universitaire onderzoeksgroepen, een ‘biokunst’-project nader uit te werken. In kunstcentrum MU zijn tot 26 februari de resultaten te zien: 3D-prints die de ontwikkeling van menselijke melkklieren tonen als functie van de tijd, een kompasnaald gemaakt van ijzer uit menselijke placenta’s, en voorstellen voor een harmonieuzere relatie tussen mensen en virussen. Kunstenaars kunnen zich tot 1 februari aanmelden voor de editie 2017.