Speciaal voor de maakindustrie hebben het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en de brancheclubs Metaalunie en FME een grondstoffenscanner laten maken, op basis van data uit de koker van onderzoeksinstelling TNO.

De grondstoffenscanner laat ondernemers ontdekken of hun producten kritische grondstoffen bevatten, zoals zeldzame aardmetalen, en geeft aan uit welke landen die moeten komen en hoe groot de kans is op tekorten, onverwachte prijsfluctuaties of klachten over milieuschade. Ook geeft hij suggesties bij het zoeken naar duurzame alternatieven.

 

Open communicatie

Na Nature Chemistry, Nature Reviews Chemistry en Nature Catalysis is Communications Chemistry (niet te verwarren met Chemical Communications) alweer de vierde Nature-chemietitel. De nieuwe open-accessuitgave dient als aanvulling op Nature Communications, met de belofte dat de inhoud specialistischer kan zijn, omdat niet-chemici het toch niet hoeven te lezen. Bij wijze van proef krijgt de redactie een editorial board, een adviesraad van actieve onderzoekers die de relevantie van manuscripten wellicht beter kunnen beoordelen.