Wie vreesde dat het onlangs van start gegane Nature Biomedical Engineering vooral een uitgave voor ingenieurs van Philips zou worden, kan opgelucht ademhalen.

Er verschijnen vooral publicaties in over doseer,- analyse-, sensor- en imagingtechnieken, met de moleculaire aspecten op de voorgrond. Interessant is ook de rubriek behind the paper, waarin auteurs de voorgeschiedenis van hun publicaties uitleggen en een beeld schetsen van de gedroomde toekomst van hun vakgebied. Ter introductie is alles gratis te lezen.

 

Groningen

Tot nu toe zijn Ben Feringa en wijlen Frits Zernike de enige Groningse onderzoekers met een Nobelprijs. Dit voorjaar besteedt het Universiteitsmuseum aandacht aan hun werk en aan de ‘Groninger traditie’ die fundamenteel onderzoek koppelt aan praktische toepassingen. Maar ook aan stadgenoten die achteraf eigenlijk ook een Nobelprijs hadden verdiend, zoals microscopenbouwer Jacobus Laurentius Sirks, natuurkundige Hermanus Haga en Willem Kolff, de uitvinder van de kunstnier. Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition is tot 29 mei te zien.