Thermo Fisher Scientific neemt chromatografiespecialist Dionex over voor 2,1 miljard dollar in contanten. Dat hebben beide directies maandag bekend gemaakt.

Het overnamebedrag komt neer op 118,50 dollar per aandeel, 21 procent meer dan dat aandeel vrijdagavond noteerden op de Nasdaq-beurs. Met een eventueel (vijandig) tegenbod lijkt niemand rekening te houden.

 

Bij Dionex werken momenteel ruim 1.600 mensen, in 21 landen. Hoeveel banen er door de fusie zullen sneuvelen is nog niet duidelijk. Thermo denkt uiteindelijk een synergievoordeel van 60 miljoen dollar per jaar te kunnen realiseren, waarvan 40 miljoen dankzij kostenbesparingen en 20 miljoen uit extra omzet.

 

In een open brief aan zijn gewaardeerde klanten legt Dionex-chief commercial officer Bruce Barton uit dat de portfolio’s van beide bedrijven elkaar goed aanvullen. Dionex is gespecialiseerd in ion- en vloeistofchromatografie, Thermo Fisher zit vooral in gaschromatografie, massaspectrometrie en lab-verbruiksartikelen.Samen levert dat een fraai totaalpakket op.

 

Bovendien is Dionex relatief sterk vertegenwoordigd in Azië. Dankzij de overname kan Thermo zich de moeite besparen om in landen als China en India een eigen verkoopnetwerk op te bouwen.

 

bron: Thermo, Dionex, C&EN

Onderwerpen