Antistof uit schapen klaar voor massaproductie

Britse onderzoekers zeggen een tegengif te kunnen produceren tegen ricine, een van de meest dodelijke gifstoffen die er bestaan. De productie kan beginnen zodra de benodigde licentiecontracten zijn getekend, zo meldt de BBC.

Ricine is een eiwit dat zó giftig is dat 100 microgram al voldoende is om een volwassen mens te doden, al hangt het een beetje af van de manier waarop je het binnenkrijgt. Vroeger werd ricine sporadisch gebruikt om individuele tegenstanders op discrete wijze om te leggen, maar de laatste jaren groeit de vrees dat dat ‘bioterroristen’ er grootschalige aanslagen mee gaan plegen.

Het Defence Science and Technology Laboratory in Porton Down heeft nu bedacht dat je een tegengif kunt maken door schapen te injecteren met een geïnactiveerde vorm van het eiwit. Het immuunsysteem zal daar dan antilichamen tegen gaan aanmaken, en die kun je weer winnen uit het schapenbloed en omwerken tot een injecteerbare vorm.

Na acht jaar experimenteren is de onwikkeling nu kennelijk afgerond. Proeven suggereren dat het antigif tot 24 uur na blootstelling kan worden toegediend, en dan drie keer de letale dosis ricine kan neutraliseren.

Op dezelfde manier maakt men in Porton Down overigens tegengiffen tegen alle zeven bekende serotypes van botulinetoxine. Die mddelen bestonden al eerder, maar via de schapenmethode kun je er voor het eerst grotere hoeveelheden van maken.

bron: BBC News

Onderwerpen