Science Translational Medicine presenteert het eerste tegengif tegen koolstofmonoxidevergiftiging. Het gemuteerde eiwit verdrijft dit gas 1.200 keer sneller uit hemoglobine dan frisse lucht voor elkaar krijgt, schrijven Mark Gladwin en collega’s van de universiteit van Pittsburgh.

Zoals bekend is koolstofmonoxide vooral dodelijk omdat het beter aan het hemoglobine in het bloedt bindt dan zuurstof. Slachtoffers gaan dood wegens acuut zuurstofgebrek in diverse weefsels. CO uit het bloed wegconcurreren met 100% O2 in plaats van lucht, desnoods onder verhoogde druk, is nu nog de enige remedie - en vaak komt die te laat.

Het nu gepresenteerde tegengif is een eiwit dat CO nog veel beter bindt dan hemoglobine (Hb). Het is gebaseerd op neuroglobine (Ngb), net als hemoglobine een heemeiwit met een ijzer-porfyrinecomplex als kern. Het verschil is dat de ijzerkern bij Ngb tussen twee histidinebouwstenen in zit geklemd, terwijl er bij Hb maar één zo’n histidine tegenaan zit.

Natuurlijk Ngb bindt daardoor geen CO en vermoedelijk ook geen O2. Het heeft een beschermende werking in onder meer de hersenen maar hoe dat precies werkt, is nog onduidelijk.

Om dat proces nader te onderzoeken maakten Gladwin en collega’s gemuteerde Ngb’s waarin één van beide histidines is vervangen door een aminozuur dat de ijzerkern niet bindt. En zulke varianten blijken zowel O2 als CO wél uiterst efficiënt te binden.

Het beste voldoet tot nu toe Ngb-H64Q-CCC, dat glutamine bevat in plaats van histidine en waarin bovendien drie cysteïnes op het eiwitoppervlak zijn vervangen door iets anders. Met dit middel lukte het om van acht muizen, die een dodelijke dosis CO kregen, er zeven in leven te houden. Het lijkt er op dat het daadwerkelijk hemoglobine ontdoet van CO, zodat dat eiwit weer gewoon zuurstof kan gaan transporteren. Vervolgens vind je het in de urine terug, met CO en al.

Hoe lang het gaat duren om er een medicijn voor mensen van te maken, blijft onduidelijk.

bron: University of Pittsburgh