Redactioneel uit C2W5, Carrière Magazine 2009

Een bezoek aan de C2W Career Expo is al een prima manier om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. maar de huidige stand van de economie levert nog een extra reden. Want zijn jouw diploma, cv en carrièreplanning wel recessie-proof?

Toegegeven, er zijn leukere vragen die een nieuwkomer op de arbeidsmarkt zich kan stellen. Je kunt het krimpende vacatureaanbod met bloemrijk beleggersjargon tegemoet treden: het is een uitdaging om kansen te creëren in een arbeidsmarkt met negatieve groei.

Optimisme kan natuurlijk geen kwaad, maar daarmee laten de feiten zich niet wegpoetsen. De economische krimp gaat dit jaar in de richting van 3,6 procent, gelijk aan de grote depressie in de jaren dertig. De voorspelde werkloosheid voor 2010 wordt geraamd op bijna 9 procent. En de chemische industrie spreekt inmiddels aarzelend over ‘structurele vraagdestructie’.

Starters zijn bij een krimpende arbeidsmarkt traditioneel de eerste slachtoffers. Het aantal vacatures daalt rap, startsalarissen gaan omlaag en er wordt minder scheutig gedaan met vaste contracten en leuke extra’s zoals leaseauto’s en bonussen. En de tijdsduur tot het vinden van een nieuwe baan wordt sowieso langer.

Het goede nieuws is dat hogeropgeleiden gemiddeld minder hard worden getroffen dan lageropgeleiden. Ze vliegen er het laatst uit en worden weer als eersten aangenomen. Bovendien hebben mensen met een universitaire of hbo-opleiding een uitwijkmogelijkheid door tijdelijk werk onder hun niveau aan te nemen.

Arbeid onder je opleidingsniveau – het is altijd goed om even te huiveren bij een onaantrekkelijk perspectief. Het kan wat dat betreft snel verkeren. Degenen die nu afstuderen hebben tijdens hun opleiding herhaaldelijk te horen gekregen dat ze heel, heel schaars zouden zijn. Die tijd komt wellicht wel weer terug als de economie en de arbeidsmarkt aantrekken. Maar wanneer dat gebeurt, durft niemand te voorspellen. Het kan wel eens 2 jaar gaan duren. en wat wordt in de tussentijd je survivalstrategie?

In economisch mindere tijden zijn er een aantal routes die je kunt overwegen. De eerste is natuurlijk doelgericht solliciteren en netwerken om de baan te vinden die je het meest ambieert. Een andere mogelijkheid is verder studeren, zo de storm uitzitten en tegelijkertijd je kansen op een baan vergroten. Je kunt ook kiezen voor een promotietraject, al heb je daarna zeker niet de garantie dat je kansen groter zijn. Je kunt je inschrijven bij een detacheerder en in de tussentijd verder solliciteren. Tot slot is er nog de mogelijkheid om een eigen onderneming te starten.

Als de economie in recessie verkeert, moet je je hoe dan ook afvragen of je concessies moet doen. Misschien heeft je gedroomde carrièrepad een kleine omleiding nodig. Met al je plannen en vragen kun je op de C2W Career Expo terecht, bij loopbaancoaches, recruiters en bedrijven. En wie weet vind je uiteindelijk het ultieme antwoord: je ideale baan.

avanthoog@c2w.nl

Bron: C2W5, Carrière Magazine, 14 maart 2009

Onderwerpen