Levi Strauss komt met spijkerbroeken waarin 4 procent van de katoen is vervangen door DSM’s supersterke vezel Dyneema. De stof wordt er 25 procent sterker van, claimen beide fabrikanten.

De slijtage door schurende bewegingen zou zelfs 2,5 maal minder worden, zo wordt beweerd, terwijl het aan het draagcomfort niet is te merken.

Het is de zoveelste poging van DSM om nieuwe burgertoepassingen voor supersterke vezels te vinden. Alle producenten van zulke vezels hebben het de laatste jaren moeilijk. Traditioneel wordt het grootste deel van hun productie verwerkt in kogelvrije materialen, zoals vesten en cockpitdeuren, maar anno 2013 is dat bepaald niet meer de groeimarkt die het ooit was.

Met de supersterke jeans wordt in de eerste plaats gemikt op doelgroepen als snowboarders, motorrijders en mensen die fysiek zwaar werk doen. Maar men hoopt ook consumenten te plezieren die ‘duurzaam’ willen zijn: een complete life cycle analysis ligt er nog niet maar het zit er dik in dat kleding, die langer meegaat, een kleinere ‘carbon footprint’ heeft.

Of deze redenering opgewasen is tegen de huidige modetrend die voorschrijft dat jeans al in de winkel vol scheuren horen te zitten, is intussen afwachten.

bron: DSM

Onderwerpen