Analysesoftware ‘ziet’ één ppm verontreiniging in babymelk

Met het blote oog zie je misschien geen verschil tussen infraroodspectra van zuivere babymelk en melk met melamine. Maar met de huidige analysesoftware kun je 1 ppm verontreiniging al met 99,99 procent zekerheid aantonen, zo schrijft Lisa Mauer (Purdue University, VS) op de website van het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Het is niet de eerste melaminetest die is verzonnen. Wel verreweg de snelste (2 tot 5 minuten) en goedkoopste.

Mauer kwam er bij toeval achter toen ze haar studenten wilde laten oefenen met een nieuw softwarepakket. De opdracht was om ‘goede’ babymelk te verontreinigen met melamine en te kijken of analyse van verschillende infraroodspectra (NIR en FTIR) met deze software de verschillen aan het licht bracht.

Mauer nam aan dat het met relatief hoge concentraties wel zou lukken, maar tot haar verbazing bleek het zelfs nog goed te gaan als de melamineconentratie tot 1 ppm werd teruggebracht. In de VS is dat de maximale concentratie die in babyvoeding is toegestaan.

Volgens Mauer hoeven producenten en importeurs van melkproducten dus alleen maar spectra op te nemen van hun zuivere waar en van monsters met bekende hoeveelheden melamine, om een ijklijn te maken waarmee ze het melaminegehalte van hun lopende productie continu kunnen monitoren.

bron: Purdue University

Onderwerpen