IJzer-telluur-zwavellegeringen worden supergeleidend wanneer je ze eerst een etmaal marineert in glühwein of hete sake. Aan welke ingrediënt van de drank dat ligt is nog een raadsel. Maar het is vermoedelijk niet de alcohol, zo schrijven Japanse onderzoekers in het tijdschrift Superconductor Science and Technology.

Het materiaal in kwestie laat zich omschrijven als FeTe1-xSx . Bekend was al dat deze combinatie in principe supergeleiding kan vertonen bij temperaturen van een paar Kelvin. Maar alleen als het op een bepaalde manier is uitgekristalliseerd. Vaak zie je de supergeleiding in eerste instantie niet, en treedt ze pas op na langdurige blootstelling aan zuurstof.

 

In plaats daarvan hebben Keita Deguchi, Yoshika Takano en collega’s (National Institute for Materials Science, Tsukuba) nu FeTe0,8S0,2 blootgesteld aan verschilende alcoholische dranken, gedurende 24 uur bij 70 graden Celsius. Daarna bleek het óók supergeleiding te gaan vertonen.

 

Het lukte in principe met elke drank, alleen was de ene effectiever dan de andere. Rode wijn werkte het beste, gevolgd door witte wijn. Bier, sake en whisky waren nog wat minder effectief, en Japanse shochu-likeur werkte het minste.

 

Pure water-ethanolmengsels deden echter vrijwel niets, ongeacht de mengverhouding. Dat doet dus vermoeden dat de alcohol hooguit voor een deel verantwoordelijk is voor het effect, en dat de aanwezigheid van ingewikkeldere organische verbindingen in de dranken om de een of andere reden essentieel is.

 

bron: Institute of Physics

Onderwerpen