De elektrische weerstand van grafeen is nagenoeg nul. Dat je gewoonlijk een hogere waarde meet komt door verontreinigingen, suggereert Zwitsers onderzoek.

In Nature Communcations melden Christian Schönenberger en collega’s van de universiteit van Basel hoe ze een velletje grafeen vrijzwevend tussen twee elektrodes hebben opgehangen. Vervolgens stuurden ze er onder een heliumatmosfeer een sterke stroom doorheen, om eventuele verontreinigingen letterlijk weg te branden.

Onder vacuüm bleek de elektrische geleiding van het grafeen vervolgens spectaculair te zijn toegenomen. De Zwitsers omschrijven de beweging van de elektronen als ‘ballistisch’: ze vliegen er overheen.

Het lijkt het nodige te maken te hebben met kwantumeffecten die alleen optreden als er niets is dat ze verstoort. Bij eerdere proeven legde men het grafeen op een silicium onderlaag neer, en dat silicium is ook nooit 100 procent uiver. Ook luchtmoleculen bóven het grafeen zijn funest.

Schönenberger suggereert dat je die zwevende grafeenvelletjes zou kunnen gebruiken als basis voor transistoren, waarbij een externe ‘gate’ de geleiding beïnvloedt.

bron: Universität Basel

Onderwerpen