Piceen.

Piceenkristallen, gedoopt met een beetje kalium of rubidium, worden supergeleidend beneden de 18 Kelvin. Dat melden Japanse onderzoekers deze week in Nature.

Volgens kenners is het voor het eerst dat een ‘hogetemperatuur’-supergeleider wordt gevonden met een organische component die uitsluitend uit koolstof en waterstof bestaat.

 

Piceen is een plat molecuul dat bestaat uit vijf benzeenringen. Je kunt het zien als een aromatische koolwaterstof maar ook als heel een klein fragmentje grafeen of grafiet. Gedoopt grafiet is in de literatuur al eens opgevoerd als supergeleider, dus de Japanners redeneerden dat het met piceen wellicht ook zou lukken. En inderdaad.

 

De inbouw van kalium- of rubidiumatomen in het kristalrooster blijkt essentieel; met verwante metalen als natrium of cesium werkt het niet.

 

Wat precies de fysische achtergronden zijn, en hoe het bijvoorbeeld komt dat het wél lukt met piceen maar niet met pentaceen dat er sterk op lijkt, is nog volmaakt onduidelijk.

 

Maar oderzoeksleider Yoshihiro Kubozono vermoedt dat er nog wel meer van dit soort ‘acenen’ zullen bestaan die supergeleidend zijn te maken, en dat er ook wel moleculen tussen zullen zitten die supergeleidend worden bij een hogere temperatuur dan 18 K.

 

bron: C&EN

Onderwerpen