Een Deense studie laat zien dat varkens die twaalf dagen achter elkaar veel suikerwater drinken significante veranderingen in het brein laten zien. De resultaten staan in Nature Scientific Reports.

Varkens zien we vaak als veelvraten, maar wij mensen kunnen er ook wat van. Vijf procent van de wereldbevolking kampt met obesitas, wat kan leiden tot diabetes type 2, hart- en vaatziektes en andere narigheid.

Obesitas heeft deels te maken met de overconsumptie van voedsel met een hoge energiedichtheid, oftewel een hoog suikergehalte. Om licht te schijnen op deze connectie, onderzochten Michael Winterdahl, Anne Landau en collega’s van de universiteit in Aarhus, Denemarken, de breinen van zeven Göttingse minivarkens.

De Denen onderzochten specifiek wat een stelselmatige ‘overdosis’ suiker met de opioïde- en dopaminereceptoren in delen van het brein doet. Daarvoor gaven zij de varkens twaalf dagen achter elkaar een uur lang toegang tot een sucroseoplossing, omdat sucrose een link heeft met obesitas en steeds meer als verslavend middel erkend wordt.

Het eerste dat opvalt aan de resultaten is dat bij vijf varkens direct na de eerste dosis al een significante afname van de µ-opioïdereceptor zichtbaar is. En ook na die twaalf dagen was een afname zichtbaar in zowel de µ-opioïde- als de dopamine D2/3-receptoren in een aantal regio’s van de varkenshersens, zichtbaar op positron emissietomografie (PET)-scans.

De onderzoekers concluderen dat sucrose inderdaad een verslavend effect kan hebben door het dalen van die receptoren, iets dat bijvoorbeeld ook gebeurt bij drugs- of pornografiegebruik.

Winterdahl, Sci Rep 9, 16918 (2019)