Straling toedienen in de vorm van een radiumzout blijkt verrassend goed te werken tegen botmetastases. Een klinische fase 3-test is onlangs afgebroken omdat het onethisch was om de deelnemers nog langer met placebo’s af te schepen, zo werd duidelijk tijdens een congres in Stockholm.

Het zout in kwestie is radium-223 chloride, merknaam Alpharadin. Het idee is dat radium net zo gemakkelijk in nieuw botweefsel wordt ingebouwd als het meer gebruikelijke calcium. De alfastraling die vervolgens van dat radium af komt, doodt tumorcellen in de naaste omgeving. Eén deeltje per cel schijnt al voldoende te kunnen zijn. Het doordringend vermogen van alfadeeltjes is echter zo klein dat ze niet veel verder komen dan een paar micrometer, zodat de schade aan gezond weefsel minimaal is.

Aan de zogehetene ALSYMPCA-test (ALpharadin in SYMptomatic Prostate CAncer patients) deden 922 patiënten mee met prostaatkanker die naar de botten was uitgezaaid en die niet reageerden op de gebruikelijke hormoontherapie. Alpharadin genas ze ook niet, maar de gemiddelde levensverwachting steeg van 11,2 naar14 maanden. Bovendien waren de bijwerkingen veel milder dan die van chemotherapie.

De onderzoekers vermoeden dat er nog wel meer toepassingen van dit soort ‘alfa-farmaceutica’ zullen zijn te vinden.

bron: ECCO-the European CanCer Organisation

Onderwerpen