In de VS is een sigaret ontwikkeld die reproduceerbaar je bed in brand steekt wanneer je al rokend in slaap valt. Zulke genormeerde rookwaar is onontbeerlijk bij het testen van de brandveiligheid van meubilair en beddengoed, zo meldt het National Institute of Standards and Technology (NIST).

Waarschijnlijk zijn het tevens de duurste sigaretten te wereld: voor 10 pakjes à 20 stuks ben je 239 dollar kwijt, exclusief verzendkosten. Bestelnummer SRM 1196, voor de liefhebbers.

 

Tot nu toe werden dit soort tests in de VS uitgevoerd met gewone sigaretten. Probleem was echter dat de brandveiligheidsnormen dateren uit de jaren 70. Ze zijn toen gebaseerd op de sigaretten met de hoogste verbrandingstemperatuur, die het NIST op dat moment kon vinden. En dát merk wordt inmiddels niet meer verkocht, mede omdat vrijwel overal in de VS en Canada veiligheidsvoorschriften van kracht zijn geworden die de verbrandingstemperatuur van sigaretten enigszins beperken.

 

In samenwerking met de U.S. Consumer Product Safety Commission (CPSC) is nu de SRM 1196-sigaret samengesteld, die de verbranding van dat verdwenen merk zo dicht mogelijk benadert. Meubelfabrikanten kunnen hier mee testen of hun producten niet al te gemakkelijk in brand vliegen als er zo’n peuk op ligt te smeulen.

 

Voor sigarettenfabrikanten is een andere normsigaret beschikbaar, SRM 1082, die precies aan de eerder genoemde veiligheidseisen voldoet. Die kost 190 dollar per 10 pakjes.

 

bron: NIST

Onderwerpen