In de VS is een testkit gepresenteerd die voor twee dollar het Zika-virus aantoont in een speekselmonster. En je hebt niet eens batterijen nodig, claimen onderzoekers van de University of Pennsylvania in het tijdschrift Analytical Chemistry.

Meestal zoeken zulke tests naar antilichamen, maar het Zika-virus is op die manier lastig te onderscheiden van bijvoorbeeld denguevirussen. Vandaar dat deze test zich richt op RNA-sequenties die specifiek zijn voor Zika.

Probleem daarmee is weer dat je die RNA-sequenties moet kopiëren om ze aantoonbaar te maken. Dat kan in principe met RT-PCR, waarbij je RNA met reverse-transcriptase-enzymen vertaalt naar DNA dat je daarna met de polymerase-kettingreactie (PCR) kunt vermenigvuldigen. Alleen is PCR een vrij ingewikkelde procedure, die zich afspeelt op verschillende temperatuurniveaus die je stuk voor stuk precies moet instellen. Er bestaat wel draagbare PCR-apparatuur maar eigenlijk is het echt iets voor in het lab.

Vandaar dat Changchun Liu en collega’s kozen voor loop-mediated isothermal amplification (LAMP), een vrij recent alternatief voor PCR dat bij één constante temperatuur werkt. Bij LAMP is het lastiger om geschikte ‘primers’ te vinden die de gewenste DNA-sequentie herkennen, maar het lukte uiteindelijk wel.

In plaats dat je de gewenste temperatuur bereikt met een elektrisch verwarmingselement, stop je de cassette met de RT-LAMP-reagentia in een thermoskan. Daar zit tevens een ‘flameless ration heater’ in, die ze in het Amerikaanse leger gebruiken om noodrantsoenen op te warmen. Hij bestaat voornamelijk uit magnesium dat door toevoeging van water wordt geoxideerd, met een paar procent ijzer om de reactie te versnellen. De temperatuurregeing bestaat uit een wasachtig materiaal bij dat bij 68 ºC smelt, en daarbij de overtollige energie opneemt als smeltwarmte. Tegen de tijd dat alles is gesmolten, is het magnesium op.

De analyseprocedure duurt 40 minuten. Na afloop haal je de cassette uit de thermoskan, en kun je aan een kleurverandering zien of er Zika in het speeksel zat. In de toekomst hopen de onderzoekers ook kwalitatief te kunnen meten, door de kleur te fotograferen met een mobieltje en de exacte tint te analyseren.

Liu en collega’s noemen het voorlopig een proof of concept. Ze hebben het met succes getest met hun eigen speeksel waar ze virusmonsters aan toevoegden, maar voordat de test op de markt kan worden gebracht zijn eerst uitgebreide tests met échte patiënten nodig.

bron: University of Pennsylvania