Dit jaar krijgen zes wetenschappers de ‘Nederlandse Nobelprijzen’, ofwel de NWO-Spinozapremie en de NWO-Stevinpremie. Hieronder bevinden zich een biofysicus, een polymeerchemicus en twee immunologen.

De Spinozapremie en de Stevinpremie zijn de hoogste onderscheidingen op respectievelijk wetenschappelijk en maatschappelijk gebied binnen Nederland, waarmee een prijs van € 2,5 miljoen mee gemoeid is. De Spinozapremie is uitgereikt aan onder andere Nynke Dekker (Technische Universiteit Delft), Jan van Hest (Technische Universiteit Eindhoven) en Sjaak Neefjes (Universiteit Leiden en Leids Universitair Medisch Centrum). Een van de twee Stevinpremies ging naar Ton Schumacher (Antoni van Leeuwenhoek en Oncode Instituut en LUMC).

Nynke Dekker is hoogleraar moleculaire biofysica en werkt met nanotechnologie aan individuele DNA- en RNA-moleculen en hun interacties met biofysische systemen in eiwitten en microorganismes. Zo helderde ze op hoe chemotherapieën kankercellen doden op moleculair niveau.

Jan van Hest is hoogleraar bio-organische chemie en maakt materialen die synthetische moleculen met biologische componenten combineren. Je kunt die materialen inzetten in biokatalytische en biomedische toepassingen, zoals medicijntransport in het lichaam.

Sjaak Neefjes is hoogleraar chemische immunologie en ontwikkelt technieken om processen in een enkele cel te bestuderen. Hij ontdekt fundamentele begrippen op het gebied van het afweersysteem en hoe die ontdekkingen toepassing vinden bij kanker, infectieziektes en auto-immuunziektes.

Ton Schumacher is hoogleraar immuuntechnologie en onderzoekt immuuntherapie tegen kanker, waarvan hij in de ontwikkeling een belangrijke rol heeft gespeeld. Zijn publicaties over neo-antigenen bieden hoop op een gepersonaliseerd kankervaccin.