Berekening bewijst: gekko voldoende opschaalbaar

Het moet mogelijk zijn om een ‘Spiderman’-pak te maken dat goed genoeg plakt om de drager daadwerkelijk aan z’n vingers aan het plafond te laten hangen. Dat stelt de Italiaanse hoogleraar Nicola Pugno in een publicatie die donderdag verschijnt in Journal of Physics: Condensed Matter.

Pugno voorziet toepassingen in de ruimtevaart en bij Defensie, en hij voorziet tevens een revolutie in het glazenwassersvak.

De Italiaan heeft gerekend aan het mechanisme waarmee spinnen en gekko’s tegen wanden en plafonds plakken. Sinds een paar jaar is bekend dat die dieren gebruik maken van de Van er Waalskrachten tussen het oppervlak en de miljarden nano-haartjes onder hun poten.

Een mens is een stuk zwaarder dan een gekko en een groter oppervlak plakt minder goed dan een klein. Er zijn echter aanwijzingen dat de gekko maar een fractie van de theoretisch haalbare kleefkracht benut. Pugno spreekt van een factor 200 verschil.

Het moet dus haast wel mogelijk zijn om de natuur dusdanig te verbeteren dat je voldoende adhesie krijgt om een mens te laten hangen. Pugno denkt aan koolstofnanobuisjes als synthetische vervanger voor de gekko-haartjes.

Hij waarschuwt wel dat mensen, anders dan gekko’s, wel eens een lelijke kramp zouden kunnen krijgen van het hangen.

bron: Institute of Physics, BBC News

Onderwerpen