Minister Cramer verontwaardigd over koerswijziging

Milieuminister Jacqueline Cramer is ‘zwaar teleurgesteld’ over de beslissing van Shell om, behalve in olie en gas, voorlopig alleen nog te investeren in biobrandstoffen en niet meer in waterstof of windenergie. Volgens haar kiest Shell hiermee “voor de weg terug, voor de oude economie en voor de achteruitgang”, zo meldt het Financieele Dagblad.

Shell-ceo Jeroen van der Veer maakte de strategiewijziging dinsdag bekend. Hij bracht het als ‘het aanbrengen van focus’ in de duurzame investeringen. Biobrandstoffen ‘zouden beter bij Shell passen’.

Maar volgens Cramer is het niet uit te leggen: “Shell moet leiderschap tonen in deze tijd van klimaatcrisis. Dat is gewoon zijn verantwoordelijkheid.” Zij vindt dat de oliemaatschappij hiermee een slecht voorbeeld geeft aan de samenleving.

Vooral het besluit om niet meer in windenergie te investeren is opmerkelijk. Shell heeft momenteel al voor 550 MW aan windturbines staan. Bovendien zijn er vergevorderde plannen om samen met Nuon een 350 MW-windpark te bouwen in de Noordzee bij Katwijk. Over de toekomst van dat plan zou nog geen beslissing zijn genomen.

De investeringen in zonne-energie stonden al op een zeer laag pitje, en in waterstof is Shell ook nog niet echt groot.

Onduidelijk is nog of er in biobrandstoffen nu wél meer in zal worden geïnvesteerd. Economieminister Maria van der Hoeven heeft al gezegd te hopen dat Shell op dit gebied een tandje bijzet’.

bron: FD

Onderwerpen