Geen opvolger meer nodig voor Linda Cook

Per 1 juli herschikt Shell de verantwoordelijkheden van haar senior management. De operatie moet zorgen voor een sterkere focus op technologie en nieuwe projecten en bovendien de complexiteit en de overheadkosten verkleinen, zo laat het bedrijf weten in een persbericht.

Het nieuws komt één dag nadat bekend werd dat executive director Linda Cook, veantwoordelijk voor Gas & Power, Shell Trading, Global Solutions and Technology, per direct opstapt met onbekende bestemming. Officieel is geen reden opgegeven maar algemeen wordt aangenomen dat ze vertrekt omdat ze vorig jaar is gepasseerd als opvolger voor ceo Jeroen van der Veer. Naar nu blijkt is er nog een tweede reden: binnen de nieuwe structuur vervalt haar functie.

Concreet worden de drie organisaties binnen de ‘upstream’-divisie herschikt tot twee nieuwe. Nu is er nog een afdeling Exploration & Production (onder leiding van Malcolm Brinded), een afdeling Gas & Power (dat was dus Linda Cook) en een apart afdelinkje voor de oliezanden. Het nieuwe model kent een business Upstream Americas (Noord- en Zuid-Amerika, onder leiding van Brindeds secondant Marvin Odum) en een business Upstream International (de rest van de wereld, met Brinded zelf aan het roer). Windenergie gaat hier ook onder vallen.

Downstream blijft één organisatie onder leiding van Mark Williams. Naast raffinage, marketing en chemie vallen hier voortaan ook de alternatieve energie-activiteiten (op windenergie na) en Trading onder.

Daarnaast wordt een nieuwe organisatie Projects & Technology opgezet die alle andere businesses ondersteunt. Directeur hiervan wordt een andere secondant van Brinded, Matthias Bichsel.

De nieuwe ceo is zoals bekend de Zwitser Peter Voser. Van der Veer gaat met pensioen.

bron: Shell

Onderwerpen