Al duizenden Amerikanen zijn in brandwondencentra beland na mislukte pogingen om methamfetamine in elkaar te doe-het-zelven. En de meesten zijn nog onverzekerd ook, meldt het persbureau Associated Press.

Verschillende brandwondencentra in de VS zouden al zijn gesloten omdat ze de toevloed van zwaar verbrande, niet-betalende slachtoffers niet aankunnen.

De problemen worden veroorzaakt door de zogeheten shake-and-bake methode. Die komt er op neer dat je de ruwe ingrediënten in een tweeliter-frisdrankfles doet en schudt.

Voordeel is dat het product snel klaar is, dat je geen compleet uitgerust laboratorium nodig hebt en dat je heel kleinschalig kunt werken, desnoods alleen voor eigen gebruik. Bovendien is het rendement vrij hoog zodat je relatief weinig nodig hebt van de belangrijkste grondstof, pseudoefedrine. En pseudoefedrine is steeds lastiger te krijgen: het zit in middeltjes tegen neusverkoudheid, maar juist vanwege het misbruik wordt de vrije verkoop daarvan steeds meer aan banden gelegd.

Het nadeel van shake-and-bake is alleen dat de reacties nogal heftig zijn. Er hoeft niet dàt te gebeuren of de fles ontploft. En de procedure brengt onherroepelijk met zich mee dat hij dat doet in het gezicht van de doe-het-zelver.

Resultaat is dat de brandwonden vrijwel altijd in het gelaat en op de handen zitten, wat de behandeling extra duur maakt: gemiddeld 130.000 dollar per patiënt. Bovendien zijn betrokkenen meestal langdurig arbeidsongeschikt. Vaak maken ze het nog erger door niet eerlijk te zijn over de oorzaak: ze beweren dat hun carburateur of hun broodrooster is ontploft, en verzwijgen dus wat ze precies voor chemicaliën in hun ogen en in hun luchtwegen hebben gekregen.

En naar schatting 90 procent is niet verzekerd, zodat de belastingbetaler voor de schade opdraait.

bron: Associated Press

Onderwerpen