Brits parlement wil meer openheid over nanotech in voedsel

De voedingsmiddelenindustrie doet té geheimzinnig over haar onderzoek naar het gebruik van nanotechnologie in haar producten. Daardoor riskeert ze de publieke opinie tegen zich te krijgen, aldus het Science and Technology Committee van het Britse Hogerhuis in een rapport dat vandaag (vrijdag) is verschenen.

Waarbij meteen wordt aangetekend dat de industrie juist zo geheimzinnig schijnt te doen omdát ze bang is voor negatieve publieke reacties. Volgens commissievoorzitter Lord Krebs is ze zo geschrokken van het debâcle rond genetische modificatie, dat ze haar hoofd dit keer liever niet boven de loopgraven uitsteekt.

“Wij geloven dat ze precies het tegenovergestelde moet doen. Als je vertrouwen wilt kweken moet je openheid betrachten in plaats van geheimzinnigheid”, aldus Lord Krebs.

Het rapport benadrukt tevens dat er nog steeds behoorlijke gaten zitten in de kennis over de invloed van nanomaterialen op het menselijk lichaam. Volgens de commissie moet de overheid het onderzoek naar nanotoxicologie daarom veel actiever stimuleren en subsidiëren.

Daarnaast zou de Food Standards Agency (het Britse zusje van onze VWA) moeten komen met een publiek toegankelijk register (liefst online) van voedingsmiddelen en -verpakkingen waar al nanomaterialen in verwerkt zijn.

Tussen de regels door wordt gesuggereerd dat dat anno 2010 nog maar een heel kort lijstje is; vogens Amerikaans onderzoek zou het wereldwijd om 84 producten gaan en volgens de Britse Food and Drink. Federation wordt er daarvan niet één in het Verenigd Koninkrijk geproduceerd. Maar in het rapport wordt voorspeld dat die markt binnen 2 jaar kan vertienvoudigen.

In de wetgeving zou trouwens duidelijker moeten komen te staan wat precies nanomaterialen zijn, waarbij het criterium niet de grootte moet zijn maar de vraag of het gebruikte formaat de interactie met het menselijk lichaam laat veranderen.

bron: House of Lords, BBC News

Onderwerpen