DSM gaat samen met de Amerikaanse startup Novomer een kunsthars ontwikkelen, die wordt gemaakt uit CO2 en propyleenoxide. Als toepassingen hebben de bedrijven coatings, lijjmen en de schilderkunst in gedachten, zo lieten ze donderdag weten.

Drie jaar geleden stak DSM Venturing al geld in Novomer. Dat bedrijfje was toen net opgericht door Geoff Coates (Cornell University) en zijn ex-promovendus Scott Allen. Die twee zijn tevens de uitvinders van het polymerisatieproces en vooral van de katalysator, een mengsel met beta-diiminaat zinkacetaat als belangrijkste component.

 

Afgesproken is nu dat Novomer de procestechnologie ontwikkelt om de polymerisatie op grote schaal te kunnen uitvoeren, terwijl DSM de technologie inbrengt om van dat polymeer (een alifatisch polycarbonaat) een bruikbare hars voor schilderdoeleinden te maken.

 

In een persbericht worden de eerste pogingen in die richting ‘bemoedigend’ genoemd. Er lijken coatings uit te komen met totaal nieuwe eigenschappen, al wordt er niet bijverteld welke dat dan precies zijn. Eerdere pogingen om polycarbonaatharsen in coatings te verwerken waren nooit zo’n succes, maar DSM lijkt er alle vertrouwen in te hebben dat het dit keer wél gaat lukken.

 

DSM-innovatiechef Rob van Leen spreekt zelfs al van een “exciting development (which) can lead to a breakthrough that could change the coating industry.”

 

bron: DSM

Onderwerpen