‘Patiënten winnen het van patenten’

Het hooggerechtshof in Madras heeft een klacht van het Zwitserse farmaconcern Novartis over de Indiase octrooiwetgeving afgewezen. Het vonnis houdt in dat Indiase producenten mogen doorgaan met het maken van goedkope generieke versies van geneesmiddelen, die elders ter wereld door een octrooi worden beschermd.

Hulporganisaties spreken van een overwinning van patiëntenrechten op octrooien. Novartis stelt dat het ten koste zal gaan van investeringen in innovatie.

India kent pas sinds 2005 een octrooiwetgeving voor medicijnen. Die bepaalt echter dat alleen nieuwe of significant vernieuwde geneesmiddelen in aanmerking komen voor een octrooi. ‘Incrementele innovaties’ oftewel nieuwe versies van medicijnen die oorspronkelijk vóór 1995 zijn uitgevonden, zijn in India niet octrooieerbaar.

Die incrementele innovaties zijn nou net het favoriete middel van de Westerse geneesmiddelenindustrie om de octrooibescherming van hun kaskrakers eindeloos te blijven oprekken.

De zaak die Novartis had aangespannen, draaide rond Glivec, een middel ter behandeling van leukemie. Een lagere rechtbank had een octrooi op een verbeterde versie van het medicijn geweigerd, en Novartis claimde dat dit inging tegen de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Het hooggerechtshof heeft de klacht nu afgewezen. Het zegt dat het niet bevoegd is om te oordelen over de vraag of de Indiase wetgeving aan de WTO-regels voldoet.

Als het hof anders had geoordeeld, zou dat een zware klap zijn geweest voor de Indiase farma. Die drijft vrijwel geheel op generieke productie. Het zou tevens een klap zijn geweest voor patiënten in ontwikkelingslanden, die de dure Westerse medicijnen niet kunnen betalen, en voor hulporganisaties die op grote schaal Indiase producten verspreiden.

bron: Financial Times

Onderwerpen