Met een trucje kun je aan uitgeademde lucht zien of iemand een ziekte onder de leden heeft. Want zo’n ziekte beïnvloedt het metabolisme lang voordat je uitwendige symptomen ziet, schrijven onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison in het tijdschrift Metabolism.

Het trucje van Fariba Assadi-Porter en collega’s bestaat er uit dat ze van tevoren glucosemoleculen injecteren waarin telkens één koolstofatoom is vervangen door de zwaardere isotoop koolstof-13. Vervolgens kijk je hoe snel die koolstof-13 het lichaam weer verlaat.

Het idee is dan dat de biochemie van gezonde mensen de voorkeur geeft aan bepaalde metabole routes. Die voorkeur wijzigt zodra je op de een of andere manier ziek wordt. Om te beginnen gaat je immuunsysteem dan immers zorgen dat er veel meer eiwitten worden afgebroken dan gebruikelijk.

Van die metabole voorkeursroutes hangt af, welk percentage van de koolstof uit de uitgeademde koolstofdioxide rechtstreeks afkomstig is van de voeding, waar de ingespoten glucose deel van uitmaakt. En dus hoeveel koolstof-13 er in die ademlucht zit.

De onderzoekers hebben het geprobeerd met genetisch ‘verziekte’ muizen. Onderzoek van hun ademlucht met ‘cavity ring-down spectroscopy’, een zeer gevoelige detectietechniek, liet inderdaad significante verschillen met gezonde controlemuizen zien.

Je kon de verschillen trouwens ook aantonen door hun bloed te testen met NMR, maar die route is voor routine-analyses uiteraard veel minder aantrekkelijk dan een ademluchtmeting.

De onderzoekers hebben inmiddels een bedrijfje genaamd Isomark opgzet dat deze analyse moet gaan commercialiseren. Ze dromen van een draagbare versie waarmee je zelfs in de rimboe kunt checken of iemand in aanmerking komt voor nader medisch onderzoek.

 

bron: University of Wisconsin-Madison

Onderwerpen