Budget van 2,2 miljoen euro toegezegd voor Plant One

De regio Rotterdam krijgt een faciliteit voor het demonstreren van innovatieve, duurzame (bio)chemische procestechnologie. Minister Van der Hoeven (EZ) stelt 1,1 miljoen euro beschikbaar, afkomstig uit het programma ‘Pieken in de Delta’. Gemeente, provincie, het Havenbedrijf Rotterdam en het Rotterdam Climate Initiative verdubbelen samen dat bedrag, zo werd maandag bekend.

Het is de bedoeling dat ‘Plant One’, zoals de demofaciliteit gaat heten, wordt gebruikt voor ‘de eerste stap na het lab’. Nieuwe technologie wordt eerder door het bedrijfsleven opgepikt wanneer er eenmaal een proof of concept staat op pilotplantschaal, zo is het idee.

Plant One wordt ondergebracht in een leegstaande fabriek van Huntsman, vlakbij Rozenburg. Hij kan daar gebruik maken van de reeds aanwezige infrastructuur, zoals stoom- en stroomtoevoer, afvalwaterzuivering en brandweer.

Het initiatief voor Plant One (eerder bekend onder de werktitel TechnoPark Rotterdam, en nog wat langer geleden als de Wimby Proeffabriek) komt van het havenbedrijf en de bedrijvenclub Deltalinqs.

Nu het geld binnen is, hoopt men snel met de inrichting te starten zodat Plant One medio 2010 operationeel is.

bron: Huntsman

Onderwerpen