Zogeheten RNA-aptameren brengen in vitro niet alleen nanodeeltjes met geneesmiddelen naar prostaatkankercellen, maar ook er in. Zeyi Xiao en Etgar Levy-Nissenbaum (Harvard Medical School) vonden aptameren met de juiste eigenschappen via ‘cell-uptake selection’, zo melden zij in ACS Nano.

Aptameren zijn stukken enkelstrengs RNA of DNA met een driedimensionale structuur die zeer specifiek en sterk binden met bepaalde doelen. In dit geval dus prostaatkankercellen.

Via een selectieproces vonden de onderzoekers aptameren die dus niet alleen sterk binden met de kankercellen, maar die de cellen ook binnen komen. Vervolgens bonden zij deze aptameren aan nanodeeltjes gevuld met antikanker middelen. Het resultaat is een verhoogde effectiviteit van het geneesmiddel met lagere bijwerkingen voor gezonde cellen.

De aptameren werden geselecteerd door een serie RNA moleculen los te laten op gezonde prostaatcellen. De moleculen die deze cellen bonden vielen af. De resterende moleculen werden getest op prostaatkankercellen. De in de cellen teruggevonden aptameren werden gebruikt voor nieuwe ronden van selectie.

Bron: ACS Nano

Onderwerpen