Wonderbaarlijke genezing vooralsnog dubieus

Een injectie in de ruggengraat met de ontstekingsremmer etanercept heeft een 81-jarige inwoner van Californië van de eerste symptomen van Alzheimer afgeholpen. Het effect was al na tien minuten merkbaar, schrijven de bedenkers van deze therapie in het Journal of Neuroinflammation.

Volgens de echtgenote van de patiënt is het net science fiction. “Something has put him back to where he was before”.

Het betekent uiteraard niet dat er nu een wondermiddel tegen alzheimer bestaat. Hoe lang de injecties effect hebben en of ze ook bij andere patiënten werken, moet nog worden afgewacht is. Uit het artikel valt bovendien op te maken dat de patiënt niet echt genezen is, al is hij een stuk minder dement dan dat hij was.


Etanercept wordt door Wyeth Pharmaceuticals verkocht onder de naam Enbrel. Het is een zogeheten TNF-alfa-remmer, die werkt door blokkering van een tumornecrosefactor. Enbrel wordt onder meer voorgeschreven bij reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Bechterew.

In eerdere publicaties is gesuggereerd dat TNF-alfa ook iets te maken kan heeft met de voortgang van alzheimer.

Onderzoekers van de UCLA en de University of Southern California hebben nu de proef op de som genomen. De patiënt was een gepensioneerde arts die slecht reageerde op de gebruikelijke alzheimermedicatie. Voor de injectie wist hij niet meer wat de datum was of in welke staat hij woonde, kon hij niet meer hoofdrekenen en kon hij niet meer dan twee diersoorten opnoemen. Na de injectie wist hij weer welke dag het was en dat hij in Californië zat, en kwam hij tot vijf dieren.


bron: BBC News

Onderwerpen