De farmaceutische industrie wil collectief de resistentie tegen antibiotica te lijf. 85 bedrijven ondertekenden een intentieverklaring in die richting, die ze presenteerden tijdens het World Economic Forum in Davos.

Voor het overgrote deel zijn het kleinere, gespecialiseerde farma- en biotechbedrijven, wat logisch is omdat die in de praktijk het meeste aan antibiotica doen. Maar er staan toch nog een paar grote namen op de lijst zoals Johnson &Johnson, Roche, GSK, AstraZeneca, Pfizer en beide Mercks. Daarnaast hebben negen industrièle belangenverenigingen getekend.

Ze beloven actie te ondernemen tegen de ontwikkeling van resistentie door onverantwoord antibioticagebruik. Ook gaan ze meer geld steken in antibiotica-R&D, en de verkrijgbaarheid van betaalbare antibiotica in ontwikkelingslanden verbeteren.

Concrete getallen staan er overigens niet bij.

Het lijkt vooral een reactie op de toenemende kritiek vanuit de samenleving. Al vele jaren wordt nauwelijks gewerkt aan nieuwe antibiotica, omdat de industrie er niet genoeg aan denkt te kunnen verdienen. Dat bacteriën resistent zouden worden tegen bestaande antibiotica was altijd al een kwestie van tijd, en nu die tijd op is wordt pijnlijk duidelijk dat de ontwikkeling van alternatieven grotendeels nog moet beginnen.

En zelfs nu laat de intentieverklaring er nauwelijks twijfel over bestaan dat de farma-industrie nog steeds niks gaat doen als overheden niet wereldwijd met subsidie over de brug komen.

bron: C&EN