OSHA: kalf verdronken maar de put dempen, ho maar

De Occupational Safety & Health Administration (OSHA) heeft oliemaatschappij BP boetes ter waarde van 87,4 miljoen dollar opgelegd wegens overtredingen van de veiligheidsvoorschriften in de raffinaderij in Texas City. Het is de grootste boete uit de geschiedenis van de Amerikaanse arbeidsinspectie.

BP gaat in beroep.

De OSHA heeft de raffinaderij in het vizier sinds maart 2005. Toen ging er iets mis met een verouderde overdrukbeveiliging, met als gevolg een rampzalige explosie die 15 doden en 170 gewonden eiste.

De Chemical Safety and Hazard Investigation Board (CSB) onderzocht de ramp en kwam in 2007 met een vernietigend rapport: BP had zwaar bezuinigd op het onderhoudsbudget, en met de veiligheidscultuur was het meer dan droevig gesteld. De OSHA werd mede verantwoordelijk gehouden omdat die veel te weinig inspecteerde en niets deed met de constatering dat er in Texas City wel érg veel bedrijfasongevallen voorkwamen.

Daarna was de OSHA ineens goed wakker. Er was in september 2005 al een schikking getroffen met BP waarin verbeteringen van de veiligheidssystemen werden afgesproken, en de naleving van die afspraken werd ineens bijzonder kritisch gevolgd. Het resultaat ligt er nu: 56,7 miljoen dollar wegens het op 270 punten niet nakomen van de schikking, plus 30,7 miljoen wegens 439 nieuw geconstateerde overtredingen die nota bene opnieuw voor een groot deel betrekking hebben op inadequate overdrukbeveiliging.

Volgens BP interpreteert de OSHA de afspraken uit 2005 verkeerd. Raffinaderijmanager Keith Casey stelt dat de inspanningen, die er zijn gedaan om de procesveilighed te bevorderen, ‘behoren tot de meest uitgebreide die de raffinage-industrie ooit heeft gezien.”

Maar CSB-chef John Bresland stelt in een verklaring dat er sinds 2005 alweer drie dodelijke incidenten zijn geweest in Texas City. Hij suggereert bovendien dat het bij andere Amerikaanse raffinaderijen óók een zootje is.

bron: C&EN, Associated Press

Onderwerpen