Dwangsom van 30 miljoen wegens overschrijding emissienormen

De rechtbank in Willemstad heeft in hoger beroep een dwangsom van 75 miljoen Antilliaanse gulden (30 miljoen euro) per jaar opgelegd aan Refineria Isla wegens overtreding van de milieuregels. De voormalige Shell-raffinaderij moet blijven betalen zolang het zwaveldioxidegehalte van de rookgassen boven de 80 microgram/m3 uit blijft komen.

Ta basta met het aanrichten van schade aan het leven en de gezondheid van mensen”, zo vat de lokale politicus Norbert George (DP) zijn vreugde samen. Hij stelt voor om nu aangifte te doen tegen de raffinaderij “in verband met de onrechtmatige daad die zij pleegt tegen al diegenen die benedenwinds van de raffinaderij wonen, werken of naar school gaan.”

De uitspraak maakt de kans levensgroot dat de in 1915 geopende raffinaderij, die sinds 1985 wordt verhuurd aan een Venezolaans bedrijf, zijn langste tijd heeft gehad. Berekend is al dat het 77 miljoen euro kost om wél aan de emissienorm te voldoen. Zo’n investering is het verouderde complex vermoedelijk niet meer waard.

Tot voor kort was sluiting niet echt bespreekbaar omdat de raffinaderij 1.500 mensen direct of indirect aan het werk houdt. Maar de stank is niet te harden en onderzoek heeft uitgewezen dat de uitstoot 18 mensenlevens per jaar eist. Steeds meer eilandbewoners zijn het nu zat.

Vorig jaar werd de Isla in kort geding veroordeeld tot een dwangsom van 5 miljoen gulden. Zowel de eisers als de Isla gingen in hoger beroep, met het hierboven beschreven gevolg.

bron: NRC, Curaçao Nieuws

Onderwerpen