Een deel van de werkgelegenheid bij Abbott (voorheen Solvay Duphar) in Weesp kan worden gered door in die gemeente een lifesciencepark te beginnen. Dat stelt de ondernemingsraad van het met forse inkrimping bedreigde bedrijf. Ze heeft alvast PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer weten te overtuigen van de haalbaarheid van het plan, zo weet de Telegraaf vanmiddag te melden.

Hamer wil dat demissionair minister Maria van der Hoeven op audiëntie gaat bij het topmanagement van Abbott in de VS om (financiële) steun te vragen voor het plan.

 

Abbott nam Solvay Pharma begin dit jaar over. Een week geleden werden de gevolgen bekend: de R&D-afdeling in Weesp gaat helemaal dicht, en in totaal verdwijnen bij die vestiging 510 banen.

 

Het drama vertoont veel overeenkomsten met dat bij MSD (voorheen Organon) in Oss. Ook daar gaat de R&D weg door toedoen van een nieuwe Amerikaanse eigenaar. En ook daar bestaan plannen voor een life science park, waar een deel van de R&D-medewerkers aan de slag kan bij kleine bedrijven.

 

Het verschil is dat MSD zelf met dat plan voor dat life science park in Oss kwam, en er ook aan mee wil betalen. Abbott heeft tot nu toe helemaal niets beloofd.

 

“Ze willen de markt en de producten, maar nemen geen enkele verantwoordelijkheid”, aldus Hamer.

 

De vorige eigenaar, Solvay, had wél plannen om op het eigen terrein een life science park te beginnen. Maar dan volgens het model van de High Tech Campus van Philips en DSM’s Chemelot: leegstaande ruimtes vullen, faciliteiten bieden en hopen dat je van de nieuwe huurders zelf ook nog iets leert. Volgens de Volkskrant was van diverse kanten al 10 miljoen euro toegezegd voor het project. Abbott zag er echter niets in en blies het af.

 

Bij die 10 miljoen zat 1,3 miljoen van de provincie Noord-Holland, en dat potje is mogelijk nog beschikbaar voor het nieuwe campusplan.

 

Bron: De Telegraaf, De Volkskrant

Onderwerpen