Aan de expressie van bepaalde eiwitten in rundvlees kun je zien of er illegale groeihormonen zijn gebruikt. Ook als dat hormoon zelf beneden de detectiegrens zit, zo melden Italiaanse onderzoekers in het Journal of Proteome Research.

Volgens Giancarlo Biancotto en collega’s (Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie, Legnaro) is zo’n test hard nodig. Groeibevorderaars, zoals steroïden, corticosteroïden en bèta 2-agonisten (zoals clenbuterol) zijn in de EU al sinds 1989 verboden. Bij controles worden ze nog maar heel zelden ontdekt: het betreft minder dan 0,5 procent van alle in de EU geslachte runderen. Maar er circuleren schattingen dat in werkelijkheid 10 procent van de koeien nog altijd wordt behandeld.

De Italianen redeneerden dat het effect van de hormonen wel eens zichtbaarder zou kunnen zijn dan de hormonen zelf. Dus diende ze een aantal testkoeien hormonen toe. Na verloop van tijd namen ze monsters uit hun schouderbiefstuk (pardon, biceps brachii) en scheidden de honderden aanwezige eiwitten met behulp van 2D-elektroforese. Het resulterende patroon vergeleken ze met dat van runderen die geen hormonen hadden gehad, waarna ze met massaspectrometrie nagingen welke eiwitten voor de verschillen zorgden.

Uiteindelijk leverde dat 29 verschillende eiwitten op waarvan de expressie meetbaar door glucocorticoïden en bèta 2-agonisten wordt beïnvloed.

De onderzoekers willen het nu uitproberen met biefstukken uit het slachthuis, in de hoop dat er een heterdaadje uit komt. Uiteindelijk hopen ze een test te kunnen onwikkelen die geschikt is voor routinegebruik.

Over een afgeleide dopingtest voor die ándere groep clenbuterolgebruikers hebben ze het nog maar even niet.

bron: C&EN

Onderwerpen