Michael Jackson mogelijk slachtoffer van zijn genoom

De dood van Michael Jackson is mogelijk via-via toe te schrijven aan een genetische afwijking die zijn hart overgevoelig maakte voor het anestheticum propofol. Dat suggereren althans onderzoekers van het Medical College of Wisconsin.

In het Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics melden Anna Stadnicka, Thomas Stekiel en collega’s dat ze een verband hebben gevonden tussen de kans op een cardiovasculaire collaps (hartstilstand) bij een lage dosis propofol (2,6-diisopropylfenol), en een klein gedeelte van chromosoom nummer 13. In elk geval bij ratten.

Ze kwamen er achter door vergelijking van het genoom van gewone bruine ratten, die prima tegen propofol kunnen, met dat van een speciale labrattenstam die er overgevoelig voor is. Die zogeheten ‘Dahl zoutgevoelige ratten’ worden gebruikt voor onderzoek naar de oorzaken van hoge bloeddruk. Normaal wordt die bloeddruk opgejaagd door te zout eten, maar het lijkt er nu op dat propofol een vergelijkbaar effect op de kalium- en calciumkanalen van deze ratten heeft.

Welk gen op rattenchromosoom 13 er precies voor verantwoordelijk is, moet nog worden uitgezocht. De volgende stap is dan om uit te zoeken of de mens dat gen ook heeft (waarschijnlijk wel), en of het ook bij mensen verantwoordelijk is voor de respons op propofol (goede kans van wel).

Uiteraard laat dit onverlet dat het toedienen van een zwaar anestheticum als slaapmiddeltje sowieso volslagen onverantwoord is.

bron: Medical College of Wisconsin

Onderwerpen