Een uitvinder in Cleveland, Ohio, heeft bedacht hoe je whiskey in één week tien jaar ouder laat worden. Hoog tijd dat er in deze branche eens wat meer wordt geïnnoveerd want anders kan ze de groeiende vraag nooit aan, zegt hij tegen iedereen die het horen wil.

Volgens liefhebbers smaakt zijn ‘Cleveland Whiskey’ niet slechter dan bourbon die wel gewoon 10 jaar op fust heeft gelegen.

Tom Lix, een voormalig software-ondernemer die ooit whiskey leerde stoken tijdens zijn diensttijd bij de marine, wil niet al te veel details kwijt over zijn proces zolang de octrooiaanvraag nog loopt. Maar het komt er op neer dat hij de bourbon slechts 6 maanden in zo’n houten fust laat rijpen. Daarna pompt hij het over naar in een roestvaststalen drukvat. Het fust zaagt hij in stukken, die hij eveneens in dat vat kiepert.

Vervolgens onderwerpt hij de mix aan een reeks temperatuur- en drukfluctuaties die de vloeistof in rap tempo de poriën van het hout in en uit persen. Uiteraard gaat de overdracht van smaakstoffen van hout naar bourbon zo een heel stuk sneller, terwijl het voor de uiteindelijke smaak kennelijk weinig uitmaakt.

Momenteel produceert Lix 1.000 flessen per week, in een business incubator ter plekken, en verkoopt ze nog ook.

bron: Forbes

Onderwerpen