DSM houdt China aan de lijn

DSM’s polyethyleenvezel Dyneema is sterk genoeg om een supertanker mee af te meren. Dat constateert de Chinese rederij COSCO Dalian uit een acht maanden durende proef aan boord van de ‘very large crude carrier’ (VLCC) Cosmerry Lake.

De Chinezen zijn zo tevreden dat ze voor hun nieuwste tanker, de Cospearl Lake, een complete set van 22 Dyneemakabels (280 meter lang, treksterkte 1300kN) hebben besteld.

Afmeerkabels van Dyneema hebben het voordeel dat het gewicht, vergeleken met een even sterke staalkabel, een factor acht lager is. Daardoor zijn ze veel gemakkelijker te hanteren, gaat het afmeren sneller en loopt de bemanning minder risico.

Bovendien vertoont een Dyneemakabel een rek van minder dan 2,5 procent op het moment dat hij knapt. Daardoor zwiepen de uiteinden op zo’n moment minder heftig achteruit, wat ook weer de kans op doden en gewonden verkleint.

Volgens een woordvoerder van DSM Dyneema zijn er al meer rederijen overgestapt. Vooral de grootste zeeschepen, zoals VLCC’s, LNG-tankers en bulkcarriers, hebben zo langzamerhand dermate dikke staalkabels nodig dat het geen doen meer is. Voor driekwart van de nieuwe LNG-schepen zouden al Dyneemakabels zijn besteld.

bron: DSM

Onderwerpen