Vervalste medicijnen spectroscopisch op te sporen

Engelse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om pillen chemisch te analyseren zonder ze uit de verpakking te halen. Ze hopen dat het opsporen van vervalsingen zo gemakkelijker wordt, zo schrijven ze in het tijdschrift Analytical Chemistry.

Pavel Matousek en Charlotte Eliasson (Rutherford Appleton Laboratory, Didcot) maken gebruik van een techniek die ze spatially offset Raman spectroscopy (SORS) noemen. Net als bij gewone Raman-spectrometrie wordt bij SORS een laser gebruikt om de aanwezige moleculen aan te slaan, waarbij de trillingsfrequenties in het terugkerende signaal typerend zijn voor bepaalde chemische bindingen. Het verschil is dat de detector een klein eindje wordt verschoven ten opzichte van de laser. Hierdoor mist hij fotonen die direct van het oppervlak terugkaatsen, maar vangt wel de veel zwakkere signalen op die van grotere diepte komen.

De onderzoekers hebben het onder meer geprobeerd met paracetamol en ibuprofen. SORS kon de werkzame stof inderdaad identificeren terwijl de pillen nog in een doordrukstrip of flesje zaten.

Vervalste geneesmiddelen vormen een groeiend probleem. De FDA schat dat tien procent van alle pillen nep is. Volgens sommigen is het eerder vijftig procent. Met SORS zou het mogelijk moeten zijn om grote partijen snel te screenen. Van normale Ramanspectrometers zijn al draagbare uitvoerinegn te koop en het moet mogelijk zijn om daar SORS-apparaten van te maken, denkt Eliasson.

bron: news@nature

Onderwerpen