De FDA heeft voor het eerst de verkoop goedgekeurd van een pil die zowel werkzame stoffen bevat als een zendertje. Zo kan de dokter controleren of de patiënt zijn medicijnen heeft geslikt, melden Amerikaanse media.

De werkzame stof is aripiprazol, een dopamine-agonist die vooral dient om psychoses te onderdrukken bij schizofrenie. Onder de naam Abilify is het al jaren op de markt. Twee jaar geleden verliepen de oorspronkelijke octrooien en met het zendertje hoopt de oorspronkelijke producent, het Japanse Otsuka Pharmaceutical, zijn marktpositie te redden.

Het zendertje is ook al langer op de markt, maar tot nu toe zat het in een suikerpil die je náást je medicatie moest innemen. Het werkt in combinatie met een ontvanger in een pleister op de huid, ter hoogte van de maag, die het signaal doorgeeft aan het mobieltje van de patiënt. Indien die het goed vindt, kan de behandelend arts meekijken via de cloud.

Volgens de producent, Proteus Digital Health in Redwood City, Californië, bewijst onderzoek dat het de therapietrouw bevordert. Met name in het geval van bloeddrukverlagers en middelen tegen hepatitis C, waarvan je niet meteen merkt wanneer je ze een dagje overslaat.

Zender en medicatie in één en dezelfde pil stoppen lijkt vooral handig bij psychiatrische patiënten die wel eens op het idee zouden kunnen komen om de dokter te foppen door alleen het zendertje te slikken.

bron: FDA