Klinische tests Rhucin zouden nu compleet moeten zijn

Pharming wil nog dit jaar een aanvraag bij de FDA indienen voor toelating van het geneesmiddel Rhucin op de Amerikaanse markt. Een hernieuwde aanvraag bij de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA zou kort daarop moeten volgen. De jongste testresultaten komen tegemoet aan alle bezwaren die de autoriteiten tot nu toe naar voren hebben gebracht, zo liet het Leidse biotechbedrijf maandagavond weten.


Rhucin, dat wordt gewonnen uit de melk van genetisch gemodificeerde konijnen, verzacht de symptomen bij acute aanvallen van erfelijk angio-oedeem. Dat kan levensreddend zijn, omdat zo’n aanval zwellingen veroorzaakt die letterlijk de keel van een patiënt kunnen dichtknijpen.

Vast staat dat Rhucin uitstekend werkt en nauwelijks bijwerkingen vertoont tenzij de patiënt allergisch voor konijnen is. Experts zijn echter bang dat patiënten er resistent tegen worden wanneer ze het middel vaker hebben gebruikt. In maart dit jaar was dat het belangrijkste argument van de EMEA om toestemming te weigeren. Die onverwacte beslissing kwam als een enorme klap voor Pharming, dat er vast op had gerekend dat het middel wél zou worden goedgekeurd en dan goed zou zijn voor een omzet van 600 miljoen euro per jaar.

Pharming heeft nu alle testresultaten nog eens op een rijtje gezet en concludeert dat er geen enkele aanwijzing is dat het bij herhaald gebruik misgaat. Of de autoriteiten dat ook vinden, blijft afwachten. Dat vinden ook beleggers: diinsdagochtend steeg de waarde van het aandeel Pharming met een paar procent , maar echt spectaculair was het niet.

bron: Reuters, De Telegraaf

Onderwerpen